Τέσσερις συγγραφείς μας μιλάνε για την Γυναίκα

8 Μαρτίου, ημέρα της Γυναίκας. Τέσσερις γυναίκες - συγγραφείς μας μιλάνε για την Γυναίκα, η κάθε μια από την δική της σκοπιά. Χαρά Ανδρεϊδου, Βιολέττα Κουμπή, Ελένη Αργυροπούλου, Κάκια Ξύδη.

8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας… Σίγουρα θα υπάρχει και Ημέρα του Άνδρα, σίγουρα ο δυτικός μας πολιτισμός θα έχει φροντίσει και γι’ αυτό. Αναρωτιέμαι, υπάρχει Ημέρα του Ανθρώπου; Υπάρχει Ημέρα για τα νοήμονα, σκεπτόμενα και συναισθανόμενα όντα στο σύνολό τους, χωρίς να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, σε αρσενικά και θηλυκά; Είναι τόσο βαθιές, τόσο ουσιώδεις οι διαφορές ανάμεσά τους που να επιβάλει αυτό το διαχωρισμό; Μια ηρωίδα μου αναφέρεται στους άνδρες ως «η άλλη φυλή». Είναι πράγματι άλλη φυλή; Ίσως και να είναι… Ίσως οι διαφορές ανάμεσα στο θηλυκό και στο αρσενικό ανθρώπινο γένος να είναι θεμελιώδεις, αξεπέραστες, αγεφύρωτες. Ίσως να μιλάμε άλλη γλώσσα, να νιώθουμε διαφορετικά συναισθήματα, να κάνουμε διαφορετικές σκέψεις, να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο, τη ζωή, τους άλλους, τα πάντα, με μια διαφορετική ματιά. Τόσο διαφορετική που να μην αφήνει περιθώρια ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσά μας. Ίσως πάλι να μην υπάρχουν πραγματικά όλες αυτές οι διαφορές και να χτίζουμε μόνοι μας, αυθυποβαλλόμενοι, τα τείχη μας που μας χωρίζουν και μας απομονώνουν, καθένας από τη δική του πλευρά, καθένας με τα δικά του υλικά… καθένας πλάθοντας τη δική του δυστυχία. Γιατί, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, έχουμε απόλυτη ανάγκη να επικοινωνήσουμε, να «χαρούμε», να ενωθούμε με την άλλη φυλή. Μόνος του δεν ευτυχεί κανείς. 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας… Για μένα Ημέρα της Γυναίκας είναι κάθε μέρα που κάποιος κάνει μια γυναίκα να χαμογελάσει… κι εκείνη του το ανταποδίδει… 
Χαρά Ανδρεΐδου


Η γιορτή της γυναίκας λέγεται γιορτή της γυναίκας γιατί γιορτάζουν οι γυναίκες. Αν γιόρταζαν οι άντρες θα λεγόταν γιορτή του άντρα αν και αυτός από ότι λέει η μαμά μου γιορτάζει κάθε μέρα με πίτσες, μπύρες, φίλους και ματς τις Κυριακές. Γι αυτό οι άντρες δεν έχουν παγκόσμια μέρα γιατί δεν τη χρειάζονται. Κάθε μέρα τ' Αγιαννιού. Οι γυναίκες που τη χρειάζονται έχουν. Και ντύνονται και στολίζονται και πάνε στον Πλούταρχο. Και όταν γυρίζουνε αρχίζουν να κανονίζουν που θα πάνε του χρόνου τέτοια μέρα. Και αντί να ευχαριστήσει τον μπαμπά που την άφησε να γιορτάσει του είπε ότι της έχει κάνει τη ζωή κόλαση και ο μπαμπάς της είπε να κόψει τον Πάριο και τα ληγμένα κι εκείνη του είπε ότι ούτε ένα λουλούδι δεν της πήρε, λόγω της ημέρας, ούτε ένα σοκολατάκι με λικέρ σε σχήμα καρδιάς έστω σαν αυτό που ΔΕΝ της είχε πάρει του Αγίου Βαλεντίνου, άλλη βαριά γιορτή γιατί πάλι η μαμά ζητάει λουλούδια και ο μπαμπάς νευριάζει και τη λέει κολλημένη και ούτε τότε γιορτάζουν γιατί δεν μπορούν να γιορτάσουν δύο άνθρωποι που δε μιλιούνται. Πως θα πούνε εβίβα κι άσπρο πάτο; Και στη γιορτή της γυναίκας πάλι ο μπαμπάς ξέχασε τα λουλούδια και δεν της είπε και χρόνια πολλά και η μαμά πήρε την αδερφή της να της κάνει παράπονα και η αδερφή της της εξήγησε ότι τέτοια μέρα δε θα έπρεπε να πάει στον Πάριο αλλά στον Οικονομόπουλο. Και λύθηκε η παρεξήγηση και φάγαμε τυροπιτάκια και είδαμε και γουέστερν, ενώ η μαμά ήθελε να δούμε την Καζαμπλάνκα είδαμε και την Καζαμπλάνκα, λόγω της ημέρας, και η μαμά είπε ότι κάθε μέρα απλώνει, στύβει, σιδερώνει και ούτε ένα λουλούδι. Εγώ αν ο άντρας μου δε μου παίρνει λουλούδια δε θα γκρινιάζω γιατί δε μου αρέσουν τα λουλούδια προτιμώ τα πιτόγυρα. Πέρασα πολύ ωραία τη γιορτή της γυναίκας και ανυπομονώ να έρθει πάλι του χρόνου να μου φέρει η μάνα μου αυτόγραφο από τον Σφακιανάκη. Violetta KoubiΓυναίκα. Τότε και σήμερα. Στην Ελλάδα και αλλού. Γυναίκα που κάποτε δεν της επιτρεπόταν να μιλά, να λέει τη γνώμη της. Επειδή… ήταν γυναίκα! Γυναίκα που σήμερα κάπου, είναι καλυμμένη με τη μπούργκα, επειδή… είναι γυναίκα! Γυναίκα που πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης. Γυναίκα που έχει πολλούς ρόλους. Σύντροφος, μητέρα, κόρη, νοικοκυρά. Όλοι την ψάχνουν, κάτι θέλουν από αυτή, φωνάζοντάς τη άλλοτε με το δικό της όνομα και άλλοτε με κάποια από αυτά που έχει δανειστεί από τους πολλούς της ρόλους. Ελληνίδα γυναίκα που παλεύει με τις ευθύνες που της έχει φορτώσει το κοινωνικό πρότυπο της άψογης εργαζομένης, νοικοκυράς, συντρόφου, μητέρας. Γυναίκα που ψάχνει λίγο χρόνο και για τον εαυτό της. Να ανασάνει για μια στιγμή μόνη της. Να βρει ποια πραγματικά είναι, δίχως όλα αυτά που την έχουν πείσει πως είναι. Άλλοτε και σήμερα. Χρόνια πολλά σε όλες! Ελένη Αργυροπούλου
Γυναίκα, ένα πλάσμα μυστήριο που ποτέ δεν μπόρεσε κανένας άντρας να καταλάβει. Ένα πλάσμα ανεξιχνίαστο όπως το χαμόγελο της Μόνα Λίζα. Το αδύνατο φύλλο την ονόμασαν θέλοντας να την προστατεύσουν. Δεν ξέρω ποιος άντρας είχε αυτή τη φαεινή ιδέα, αλλά μάλλον η μητέρα του θα του την εμφύσησε ή η γυναίκα του θα τον έπεισε ότι είναι έτσι ή μήπως έτσι έβλεπε την πανέμορφη κόρη του; Η αλήθεια όμως είναι ότι η γυναίκα είναι πολύ περίεργο πλάσμα, πώς να την καταλάβουν οι άντρες που αλλάζει συνεχώς και τους μπερδεύει. Γιατί μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να μεταμορφωθεί. Από Σταχτοπούτα μπορεί να γίνει Φόνισσα, από Υπατία μπορεί να γίνει Λολίτα, από Κλεοπάτρα μπορεί να γίνει Λαϊδα. Όχι η γυναίκα δεν είναι το αδύνατο φύλλο, είναι εκείνη που κινεί όλα τα νήματα, που βρίσκεται πίσω από όλα τα επιτεύγματα με οποιαδήποτε από τις μορφές της και όταν θελήσει κάτι δεν της ξεφεύγει ποτέ. Τις πιο πολλές φορές αφιερώνει τη ζωή της στην οικογένειά της και κινείται στα παρασκήνια αφήνοντας τους άλλους να φαίνονται, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι μόνοι τους τα καταφέρνουν κι εκείνη χαίρεται με τις επιτυχίες τους ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά της. Τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε ιδιαίτερα δυναμική κατακτώντας όλο και νέες κορυφές σε όλους τους τομείς της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας μη ξεχνώντας  ποτέ ότι είναι η Γυναίκα, η Μάνα, η Κόρη, η αρχή και το τέλος των πάντων. Χρόνια μας πολλά Γυναίκες. Κάκια ΞύδηΤην ανάρτηση επιμελήθηκε η Κάκια Ξύδη, συγγραφέας.

2 σχόλια:

  1. Τελειο αφιερωμα Κακια μου. Ειδαμε τη γυναικα μεσα απο τα ματια τεσσαρων συγγραφεων-γυναικων. Ευχαριστουμε ολες σας πολυ που ανταποκριθηκατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΕΣ!!ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή