Τα Βιβλιομαγειρέματα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.Παρακαλέσαμε μερικές φίλες να μας πουν δυο λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και σας παραθέτουμε τι μας είπαν:
Μαρία Χανιώτου (συγγραφέας)


Ημέρα γιορτής. Μιας διαφορετικής γιορτής. Θα έλεγες κάποιος πως δεν γιορτάζουν τα άψυχα. Μα ποιος είπε κάτι τέτοιο! Πόσες ψυχές αναπνέουν μέσα σε αυτά. Πόσες κινούνται, κάνουν όνειρα, έχουν ελπίδες, συναισθήματα. Μακάριοι αυτοί που ξέρουν να πάρουν ένα βιβλίο στο χέρι και να κλείσουν την τηλεόραση. 
Ευτυχείς όσοι αναζητούν την ηρεμία, την γαλήνη, την μόρφωση μέσα στις σελίδες τους. 
Χρόνια πολλά Βιβλίο.Ειρήνη Φραγκάκη (συγγραφέας)

"Πόσο εύκολα μπορούν τελικά να μεταφραστούν κάποια συναισθήματα σε αγάπη. Σε τι παγίδα πέφτουν οι άνθρωποι. Ανοίγουν καρδιά και αγκαλιά να υποδεχτούν το «άλλο τους μισό» χωρίς να σκεφτούν πως, αν δεν έχουν πρώτα τον δικό τους εαυτό ολόκληρο, δεν μπορούν να κάνουν βήμα παραπέρα. Ανοίγουν πόρτες και παράθυρα γιορτάζοντας τον έρωτα, σαν θα ̓ρθει, μα σαν περάσει εκείνος, τότε που μετατρέπεται σε αγάπη ή συνήθεια, λιποτακτούν. Φοβούνται ν’ αναμετρηθούν με τις αλήθειες. Τις φοβούνται τις αλλαγές οι άνθρωποι. Φοβούνται να συνηθίσουν, φοβούνται να αγαπήσουν. Γιατί και τα δύο έχουν ευθύνες. Ενώ ο έρωτας είναι τρελός. Δε σου δίνει λογαριασμό. Δε σε καταπιέζει. Μέσα στον έρωτα είσαι ελεύθερος. Δε σε πνίγει, δε σου βάζει θηλιά, ούτε το μαχαίρι στον λαιμό. Τολμάει ο έρωτας να κάνει βουτιά. Χωρίς ανάσα, χωρίς σωσίβια, χωρίς πανιά να ταξιδεύει. Ναι, τολμάει ο έρωτας πάνω σε αυτοσχέδια βάρκα να διαπερνά θάλασσες, να παλεύει με φουρτούνες. Σκοτεινιασμένους ουρανούς. Ο έρωτας δεν είναι φως. Σκοτάδι είναι. Για καντήλι έχει μοναχά ένα άστρο. Σκοτάδι πυκνό που λούζεται μόνο από το φεγγαρόφωτο. Από κεραυνούς που ρίχνουν φωτιά να κάψουν τις καρδιές. Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν κατάλαβαν τη διαφορά. Αλίμονο σε όποιον έψαχνε αγάπη κι αντ’ αυτού ερωτεύτηκε. Αλίμονο σε όποιον ερωτεύτηκε και μετά συνήθισε. Φοβάται ο άνθρωπος τη συνήθεια, φοβάται την αγάπη."


Καφούρου Εβίτα (ποιήτρια-συγγραφέας)

Βιβλίο... ο μόνος σύντροφος με τον οποίο ταξιδεύεις, δραπετεύεις, μαθαίνεις την ζωή... σπάνιο να σε απογοητεύσει και πάντα πλούσιο ως προς την θεματολογία του και το κοινό που απευθύνεται... ημέρα βιβλίου σήμερα, και εύχομαι πάντα να έχουμε λόγους να αναζητούμε την παρέα του Άννα Αθανασιάδου (εκπαιδευτικός-συγγραφέας)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η έννοια της καθιέρωσης εορτασμού «παγκόσμιων ημερών» είναι αμφιλεγόμενη. Άλλοι την υποστηρίζουν θεωρώντας ότι δίνει ερεθίσματα και ευκαιρίες να προβληθούν τα αντίστοιχα θέματα και άλλοι διαφωνούν, αφού πιστεύουν ότι λόγοι εμπορικοί  και κερδοσκοπικοί στηρίζουν το όλο εγχείρημα. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Ίσως κάπου στη μέση. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Πάντως,  ανεξάρτητα από το πόσο θεμιτή ή μη είναι η καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας βιβλίου, φαίνεται ότι το βιβλίο δεν την έχει πραγματικά ανάγκη...  Γιατί το βιβλίο έχει δύναμη. Η δύναμή του έγκειται στον ρόλο του. Δεν έχει σημασία αν είναι έντυπο ή ψηφιακό, αν κάνει πολλές επανεκδόσεις ή όχι, αν είναι  για μικρούς ή μεγάλους. Το βιβλίο έχει δύναμη μεγάλη και καθολική, ανεξάρτητα από το είδος του. Η δημιουργία ενός  βιβλίου είναι « ενέργεια και όχι κατάσταση». Είναι ενέργεια πανανθρώπινη, έξω από χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς. Το βιβλίο είναι δυνατό και αθάνατο, όχι μόνο γιατί επηρεάζει αυτόν που θα το διαβάσει, αλλά κυρίως γιατί αλλάζει για πάντα τον κόσμο αυτού που το γράφει. Για αυτό δεν θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν βιβλία. Γιατί δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν βιβλία. 


Ευχαριστούμε πολύ. Χρόνια Πολλά Βιβλίο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου