Συνέντευξη με την Κατερίνα ΜανανεδάκηΠρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο και τόσο πολύ ταυτίστηκα με την ηρωίδα του,  που ένοιωσα την ανάγκη να βρω την δημιουργό του και να την συγχαρώ.  Έστειλα λοιπόν ένα μήνυμα στην Κατερίνα Μανανεδάκη κι εκείνη δέχτηκε να μας δώσει συνέντευξη.

Είναι τιμή μου να υποδέχομαι έναν άνθρωπο που έγραψε 14 βιβλία κι έγιναν όλα best seller.

Σας παραθέτω την συνέντευξη που μας έδωσε με αρκετό χιούμορ η Κατερίνα Μανανεδάκη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΑΝΕΔΑΚΗ

«Το χαμόγελο είναι ο μόνος τρόπος  να ξορκίσεις το φόβο». 

1.Ασχοληθήκατε με τον αθλητισμό. Πως βρεθήκατε στο γράψιμο;

«Γι αλλού κινήσαμε γι αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει». Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να περιγράψει το πώς ασχολήθηκα με το γράψιμο. Έκανα πρωταθλητισμό στο στίβο, φανταζόμουν πως ο φυσικός μου χώρος θα ήταν για πάντα το στάδιο αλλά ένα ένας σοβαρός τραυματισμός, τα άλλαξε όλα…

Έγινα δημοσιογράφος, επί σειρά ετών δούλεψα στην τηλεόραση ,στο ραδιόφωνο και έγραφα σε περιοδικά και τώρα πια ο φυσικός μου χώρος είναι οι σελίδες των βιβλίων και οι ήρωες που ζουν εκεί! Πάντως ,η αλήθεια είναι πως έγραφα από μικρή. Έγραφα αστείες και χαρούμενες εκθέσεις, έγραφα μικρές ιστορίες για κάποια που αγαπούσε κάποιον και μετά τσακώθηκαν και χάθηκαν για πάντα, έγραφα στιχάκια για τις φίλες μου όταν θέλαν να στείλουν μια ωραία κάρτα στο αγόρι τους! Αλλά δεν είχα φανταστεί ποτέ πως θα γίνω συγγραφέας. Τώρα πια, δεκατέσσερα βιβλία μετά,  νιώθω τυχερή που μπορώ να ζω πολλές περιπέτειες με τη φαντασία μου και να τις μοιράζω με τόσους αναγνώστες και αναγνώστριες.

2. Έχετε γράψει έντεκα μυθιστορήματα και τρία παραμύθια. Πως νιώθετε που όλα έχουν γίνει Best Seller;

Είναι υπέροχο συναίσθημα να μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς. Εγώ παρατηρώ, καταγράφω, «κλέβω» εικόνες και κουβέντες και τις κάνω ιστορίες , τις ιστορίες μας. Γράφω χιουμοριστικά βιβλία και είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάποιον να γελάσει, με μοναδικό σου όπλο τις λέξεις . Αλλά να που η αγάπη και η θετική ενέργεια που εισπράττω από τους αναγνώστες, γίνεται έμπνευση και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Μια μεγάλη παρέα είμαστε και ξέρετε, πιστεύω πως τελικά το χαμόγελο είναι ο μόνος τρόπος να ξορκίσεις το φόβο…

3. Από πού εμπνέεστε τα θέματα σας;

Από παντού. Από μια ιστορία που θα μου πεις εσύ, που θα ακούσω, που θα διαβάσω, κάτι που θα με κάνει να γελάσω ή κάτι που θα με προβληματίσει πολύ. Γιατί φυσικά με τον πιο αστείο τρόπο λες τα πιο σοβαρά πράγματα. Αυτό το …μεταξύ αστείου και σοβαρού είναι ο δρόμος που οδηγήσει στην αλήθεια.

4. Τα παιδικά βιβλία πως προέκυψαν και ποια η αντιμετώπιση του δύσκολου κοινού που είναι τα παιδιά;

Τα παραμύθια μου προέκυψαν από τη δική μου ανάγκη να πω ιστορίες στα παιδιά μου. Να βάλω χρώματα, εικόνες, ζωγραφιές , παράθυρα που ανοίγουν και μπαίνει η φαντασία κάνοντας ποδήλατο. Ευτυχώς τα παιδιά αγάπησαν και το «  ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια βιταμίνη» που έγινε και θεατρική παράσταση και το «Παλιά Επαγγέλματα ζωντανέψτεεεε» και το «Ποιος φοβάται τα Μικρόβια» που γράψαμε μαζί με τον καθηγητή Παιδιατρικής Παναγιώτη Σπυρίδη, έναν εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα.

5.Οι Έλληνες σήμερα διαβάζουν; Ποια είναι η γνώμη σας;

Ευτυχώς διαβάζουν ακόμη. Όχι τόσο πολύ όσο θα θέλαμε όλοι εμείς που γράφουμε , υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά βιβλία και ήρωες που δεν έχουν βρει τη θέση τους στην καρδιά των αναγνωστών αλλά κάθε φορά που ο αγαπημένος συγγραφέας  ή η αγαπημένη συγγραφέας ενός αναγνώστη βγάλει καινούριο βιβλίο, ευτυχώς θα το αγοράσει ,θα είναι το δικό του δώρο στον εαυτό του!

6. Ποιοι συγγραφείς έλληνες ή ξένοι σας έχουν επηρεάσει;

Ο Φρέντι Γερμανός  και η Έλενα Ακρίτα ήταν για μένα όταν άρχισα να διαβάζω αποκάλυψη . Έξυπνο χιούμορ, κοφτερό, να μπορείς να πεις τα πάντα για τους πάντες ,κρυφά και φανερά κάτω από ένα …δήθεν αθώο χαμόγελο! Κι ακόμη η Ζυράννα Ζατέλη, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Νίκος Θέμελης και από ξένη λογοτεχνία ο Μπουλγάκοφ, ο Ντοστογεφσκι, ο Μαρκ Τουέην κι άλλοι κι άλλοι… Διαβάζω βιβλία σαν παιδί σε λούνα πάρκ. Ανακαλύπτω συνεχώς καινούρια και τρέχω όλο χαρά να «παίξω»  μαζί τους.

7.Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Πάντα σκέφτομαι ή ετοιμάζω κάτι καινούριο! Δεν μπορώ να μείνω ήσυχη! Τώρα σειρά έχει η θεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο μου «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες» που θα ανέβει το χειμώνα από τη Βάσια Παναγοπούλου, η οποία δουλεύει πυρετωδώς για να μας ετοιμάσει πολλά και υπέροχα! Σας υπόσχομαι πως θα γελάσουμε με την καρδιά μας και θα ξεχάσουμε έστω και για λίγο το γκρίζο της καθημερινότητας.

Και υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις αλλά…αν σας τις αποκαλύψω τι  εκπλήξεις θα είναι; !!!


Καλή επιτυχία, που είναι δεδομένη, Κατερίνα Μανανεδάκη σε ότι κάνεις στο μέλλον και ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα που με εμπιστεύτηκες αλλά και από τους αναγνώστες του μπλογκ μας που θα διαβάσουν όσα μοιράστηκες μαζί μας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου