Συνέντευξη από την Κατερίνα Ραμανδάνη

Η Κατερίνα Ραμανδάνη γεννήθηκε στην καρδιά της απέραντης πρωτεύουσάς μας, την Αθήνα, όταν ο πρώτος άνθρωπος πατούσε το πόδι του στο φεγγάρι για πρώτη φορά, όπως μας λέει η ίδια.         
Οι γονείς της χάρηκαν που το πρώτο τους παιδί ήταν κορίτσι και θα μεγάλωνε στην εποχή της προόδου και της τεχνολογίας.
Πέρασε τα εφηβικά της χρόνια,  στην ωραία συμπρωτεύουσα, τη νύμφη του Θερμαϊκού, την όμορφη Θεσσαλονίκη, μα έχει τις καλύτερες αναμνήσεις μου  απ΄  το πανέμορφο χωριό των αιωνόβιων πεύκων και της διάφανης γαλανής θάλασσας της Χαλκιδικής, το μαγικό Πευκοχώρι, απ’ όπου κατάγονται οι γονείς της.
Ας την "ανακρίνουμε" λοιπόν.

1. Το βιβλίο «Βασιλιάς ή Σκύλος» είναι το τέταρτο βιβλίο σας. Ποιο είναι το κρυφό μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας;
 Σωστά είναι το τέταρτό μου βιβλίο και το κρυφό μήνυμα που θέλω να περάσω είναι διπλό. Από την μια ότι ευτυχία στην ζωή δεν είναι η δόξα, η εξουσία, οι έρωτες, τα ταξίδια και τα λεφτά αλλά οι απλές, χαρούμενες στιγμές που η καρδιά ενός ανθρώπου χαμογελά με τους αγαπημένους του κι ένα χορτασμένο, καλό τέλος. Από την άλλη ο Θεός (η μοίρα) καθορίζει την πορεία μας καθώς και το τέλος μας.

2. Πώς προέκυψε το γράψιμο στη ζωή σας;
Εντελώς φυσικά και αθόρυβα στην εφηβική μου ηλικία, αρχικά με την ποίηση και στη συνέχεια με το διήγημα και το μυθιστόρημα όπως το βιβλίο μου «Βασιλιάς ή Σκύλος» που κυκλοφορεί αυτή την εποχή. Είναι ο τρόπος εκφράζομαι, ο τρόπος διαφυγής μου από τα προβλήματα. Η γραφή έχει μπει μέσα μου σαν το αίμα που κυλάει στις φλέβες μου και επειγόντως πρέπει να βρει διέξοδο στο χαρτί. Μια σχέση λατρείας, ερωτική, παθιάρικη και απαραίτητη συγχρόνως.

3. Ξεχωρίζετε κάποιο από τα βιβλία σας και γιατί;
Όλα τα βιβλία μου είναι σαν τα παιδιά μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω, όμως μπορώ να έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία κι αυτή ανήκει στο πιο φρέσκο βιβλίο μου, τον «Βασιλιά ή σκύλο». Γιατί με αγγίζει βαθιά η πλοκή, οι ήρωες και το θέμα του. Ίσως και επειδή είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, προσεγμένο, επιμελημένο προσεκτικά και πολύ ταξιδιάρικο.

4. Ποια είναι τα συναισθήματα του συγγραφέα όταν βλέπει το βιβλίο του τυπωμένο;  
Χαρά, ανακούφιση, λαχτάρα και ελπίδα να ταξιδέψει πολύ και παντού.

5. Πιστεύετε πως ο ρόλος του εκδοτικού οίκου είναι σημαντικός στην έκδοση ενός βιβλίου;  
Φυσικά και είναι σημαντικός ο ρόλος ενός εκδοτικού οίκου. Η επιμέλεια, η διαφήμιση, το όνομά του στην αγορά, η προώθηση και οι δημόσιες σχέσεις του είναι το παν για το κάθε νέο βιβλίο. Φυσικά εξίσου σημαντικός είναι κι ο ρόλος του συγγραφέα που θα προβάλλει, θα δώσει τροφή στο κοινό με το ύφος του, την παρουσία του, το προφίλ του αλλά και την διάθεσή του να κυνηγήσει το όνειρό του.

6. Περιμένουμε κάτι καινούργιο σύντομα;  
Πάντα κάτι να περιμένετε από μένα. Περιμένω πάντα την κατάλληλη στιγμή για να δημοσιοποιήσω κάποιο έργο μου. Θέλω αργά και σταθερά να προχωράω με τα βιβλία μου.

7. Πιστεύετε ότι οι Έλληνες διαβάζουν; Και τι προτείνετε για την αύξηση της αναγνωσιμότητας;  
Οι στατιστικές δείχνουν ότι δεν διαβάζουν πολύ οι Έλληνες όσο άλλοι λαοί. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι όμως απ’ αυτούς που διαβάζουν τουλάχιστον διαβάζουν πολύ. Είναι φανατικοί βιβλιοφάγοι όσον αφορά φυσικά το μυθιστόρημα.

8. Σας έχουν επηρεάσει έλληνες ή ξένοι συγγραφείς και με ποιον τρόπο;  
Διαβάζω περισσότερο τους Έλληνες συγγραφείς αλλά προτιμώ να έχω το δικό μου ύφος, τρόπο ή σκέψη. Δεν μ’ αρέσει να θέλω να μοιάσω σε κάποιον άλλο συγγραφέα ή να τον μιμούμαι. Θέλω να είμαι η Κατερίνα.

9. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το γράψιμο;
Αν θα έχει ταλέντο να ασχοληθεί ενεργά αλλιώς να διαλέξει να κάνει κάτι άλλο. Να ασχοληθεί σοβαρά καταρχάς, να διαβάζει αρκετά, να γράφει συνεχώς, να κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής σε ειδικά κι αξιόλογα κέντρα και να ακούει τους κανόνες και τις συμβουλές από τους ειδικούς του είδους της γραφής κι όχι από τον οποιοδήποτε.
Καλή ανάγνωση σε σας και καλή επιτυχία στην Κατερίνα Ραμανδάνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου