Η Φλωρεντία της Νάγιας Κωτσιοπούλου


 Φιλοξενούμε την Νάγια Κωτσιοπούλου με ένα αφιέρωμα στην Αναγεννησιακή Φλωρεντία.
               Χάρις στην πλούσια ιστορία χιλιάδων χρόνων, η Ευρώπη είναι γεμάτη με πόλεις στολισμένες με μνημεία παλαιότερων εποχών. Στις περισσότερες, ο επισκέπτης καλείται να τα ανακαλύψει, σα πολύτιμα διασκορπισμένα πετράδια,   καθώς εξερευνά την πόλη. Υπάρχουν όμως κι ελάχιστες πόλεις όπου τα μνημεία δεν είναι μόνο ιστορικά κτίρια με αρχαιολογική σημασία, αλλά ο ίδιος ο παλμός μιας ολοζώντανης πόλης. Μια από αυτές είναι κι η Φλωρεντία.
               Στους περισσότερους τουρίστες συστήνεται από βιαστικούς ξεναγούς, στην κεντρική πλατεία της, τη Duomo  και είναι αυτή η επιβλητική εικόνα του τεράστιου μαρμάρινου τρούλου που ταυτίζεται με την πόλη, μες το μυαλό τους. Αυτό είναι κρίμα, μιας και η αρχοντική Φλωρεντία που υπήρξε το λίκνο της αναγέννησης, αξίζει το σεβασμό και το χρόνο των επισκεπτών της, αν θέλουν να την ανακαλύψουν ουσιαστικά. Ο επισκέπτης που θέλει πραγματικά να τη γνωρίσει , πριν καν αδειάσει τις βαλίτσες του, θα ανέβει τα σκαλιά που οδηγούν στην Piazzale Michelangelo. Η πλατεία αυτή, χτισμένη σε έναν από τους λόφους της Φλωρεντίας  και θα αποτυπώσει στην καρδιά την πρώτη και πιο σημαντική εικόνα της εκθαμβωτικής πόλης. Το τοσκανικό τοπίο που φτάνει με χαμηλά και ψηλά πράσινα βουνά ως τα βάθη του ορίζοντα, αγκαλιάζει τα αναγεννησιακά κτίρια στο χρώμα της σιένας. Ο Άρνος, ο ποταμός της πόλης, κυλάει σε σχήμα τόξου ανάμεσα στις δυο πλευρές της που ενώνονται από περίτεχνες γέφυρες, με πιο γνωστή εκείνη της Ponte Vecchio. Στο κέντρο, ο περίφημος τρούλος της Duomo, ιδωμένος από την σωστή οπτική γωνία που δεν τον αδικεί ξεχωρίζοντας από το τοπίο αλλά τον πλαισιώνει με τα μεγαλοπρεπή ιστορικά κάστρα γύρω του.
               Με αυτή την εικόνα ο επισκέπτης θα κατέβει τα σκαλιά του λόφου για να εξερευνήσει το κάθε κομμάτι της πόλης. Θα περπατήσει την οδο Guicciardini και θα μαγευτεί από το Pallazzo Pitti το τεράστιο μέγαρο όπου έζησαν σε διαφορετικούς χρόνους δυο σημαντικές οικογένειες της Φλωρεντίας: οι Pitti και οι Medici. Σε αυτό το δρόμο είναι προτιμότερο να απολαύσει κανείς τον ιταλικό καφέ του. Στα μαγαζιά αυτής της πλευράς του Άρνου η ποιότητα είναι ίδια, αλλά οι τιμές πολύ πιο προσιτές από εκείνες του υπερτιμημένου –λόγω των τουριστών-  κέντρου.
Στη συνέχεια ο ταξιδιώτης θα περάσει την Ponte Vecchio, τη γέφυρα με τα γραφικά μικρά κοσμηματοπωλεία χτισμένα πάνω της,  και σύντομα θα βηματίζει ανάμεσα στα θεόρατα αγάλματα των ανθρώπων που διαμόρφωσαν τη μοντέρνα φιλοσοφία και την τέχνη στην πλατεία της Galleria degli Uffizi.  Το pallazo Vecchio, δίπλα στη Galleria, είναι ένα κομβικό σημείο της πόλης. Η τεράστια πλατεία του ήταν και είναι τόπος συνάντησης των Φλωρεντινών από τη μεσαιωνική, ως τη σύγχρονη εποχή.
Για να κλείσει τον κύκλο της πρώτης του εξερεύνησης, ο ταξιδιώτης θα πάρει το μεγάλο δρόμο της via Calzaiuoli που καταλήγει στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας. Εκεί βρίσκεται το αρχιτεκτονικό αριστούργημα Santa Maria del Fiore, ή Duomo όπως είναι γνωστό. 
Η Φλωρεντία όμως, είναι πολλά περισσότερα από κάστρα και πλατείες. Είναι μια μαγική πόλη που σε ανταμείβει γενναιόδωρα για το χρόνο που θα αφιερώσεις για να τη γνωρίσεις. Και αξίζει να γνωρίσει καθένας το μαγικό τόπο όπου μπήκαν τα θεμέλια της σύγχρονης σκέψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου