Μεσαιωνική & Οθωμανική ΑθήναΜια πρωτότυπη εκδήλωση την οποία πρέπει απαραίτητα να αναφέρουμε, είναι η ξενάγηση που θα γίνει στηνΜεσαιωνική & Οθωμανική γειτονιά, στο κέντρο της Αθήνας.
Στη σκιά του Ιερού Βράχου ψηλαφούμε μαζί τα σκοτεινά χρόνια της οθωμανικής κατοχής και ανασυνθέτουμε τη ζωή και τις συνήθειες των τότε κατοίκων της αγαπημένης μας πόλης.

Πρώτα θα επισκεφτούμε το παλιότερο αρχοντικό σπίτι της οθωμανικής εποχής στην Αθήνα (16ος αι.), το σπίτι των Μπενιζέλων και πατρικό της Αγ. Φιλοθέης. Στο πρόσφατα αναπαλαιωμένο κτίριο, που είναι χτισμένο σε ρωμαϊκά ερείπια θα δούμε στο ισόγειο τους βοηθητικούς χώρους που προσέφεραν αυτάρκεια στους ενοίκους και στον όροφο τους οντάδες, το χαγιάτι, τα οθωμανικά τζάκια, τα σαχνισί κλπ.
Στη συνέχεια θα περάσουμε από τα πολύβουα παζάρια της Τουρκοκρατίας, θα δούμε τα μοναδικά τζαμιά της Αθήνας (Τζισδαράκη και Φετιχιέ τζαμί) και το διοικητικό της κέντρο, όπου βρίσκονταν η έδρα του διοικητή (βοεβοδιλίκι), του καδή (δικαστή) και της δημογεροντίας. Ακολουθούν το ιεροδιδασκαλείο (Μεντρεσές), ο τεκές των δερβίσηδων όπου χόρευαν τους εκστασιακούς περιστρεφόμενους χορούς τους και θα αναζητήσουμε το χώρο του Κιουτσούκ τζαμί- του μικρού τζαμιού.
Η περιήγησή μας θα καταλήξει στο Λουτρό των Αέρηδων (πρώην Αμπίντ Εφέντη χαμάμ), όπου βήμα βήμα θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία του Χαμάμ. Στην κατανυκτική του ατμόσφαιρα θα ακούσουμε αυτόπτες μάρτυρες και περιηγητές να μας αφηγούνται τις εμπειρίες τους,θα μιλήσουμε για το ρόλο του χαμάμ και τη σημασία του ''φορώντας'' νοερά τα ψηλοτάκουνα ξύλινα τσόκαρα μας - τα nalin- για να μην καούν οι πατούσες μας.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου , 11:30 – 13:30.
> Κόστος ξενάγησης: 10 ευρώ /άτομο
Παιδιά έως 12 ετών με συνοδεία ενηλίκου και συνοδοί ΑΜΕΑ: Δωρεάν.

>Η είσοδος στην oικία Μπενιζέλου: Είναι ελεύθερη στο κοινό, το εισιτήριο εισόδου στο Λουτρό των Αέρηδων είναι 18- 65 ετών: 2 ευρώ, κάτω των 18: δωρεάν, άνω των 65 και φοιτητές: 1 ευρώ.

Προσβασιμότητα: Περιορισμένη για άτομα με κινητικές δυσκολίες/ παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Για να συμμετάσχετε στην ξενάγηση πρέπει να κάνετε κράτηση, συμπληρώνοντας την παρακάτω
αίτηση συμμετοχής, στον σύνδεσμο:
https://goo.gl/forms/uQInpjc4Ngm2wcOv1

Επικοινωνούμε μαζί σας ηλεκτρονικά για την επιβεβαίωση συμμετοχής. (Αριθμός θέσεων περιορισμένος)

Καταβολή του κόστους συμμετοχής:
α) στο γραφείο μας (Action Plus, Σόλωνος 69 & Ασκληπιού, Αθήνα, 1ος όροφος, σταθμός μετρό Πανεπιστήμιο, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 πμ – 17:00μμ) με καταβολή μετρητών ή χρέωση κάρτας.
β) στον τραπεζικό λογαριασμό μας τράπεζας Eurobank /Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 0026.0631.59.0200558656 (ΙΒΑΝ: GR7402606310000590200558656) με αναφορά στο όνομα που έχει γίνει η αίτηση συμμετοχής, (σε περίπτωση πληρωμής από άλλη τράπεζα επιβαρύνεστε με τα τραπεζικά έξοδα).

Σημείο συνάντησης:
Στην είσοδο της οικίας Μπενιζέλου στην οδό Αδριανού 96 στην Πλάκα, μεταξύ 11:00 ως 11:15 πμ. Ξεκινάμε στις 11.30 πμ ακριβώς. Η ξενάγηση διαρκεί 2 περίπου ώρες.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην παραπάνω διαδικασία, επικοινωνείτε στο info@action-plus.gr ή στο 210-3230102.

Σας δώσαμε ότι πληροφορίες βρήκαμε και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου