Συνέντευξη από την Σμαραγδή ΜητροπούλουΒιογραφικό σημείωμα

Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Mεγάλη Βρετανία. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι, επίσης, διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου WritersBureau (Manchester, UK), ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Eίναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Πριν ο ήλιος δύσει» (θεατρικό),  «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα» και «Ήχοι στη σιωπή». Μοιράζει την αγάπη της εξίσου στη διδασκαλία  και στη συγγραφή ιστοριών.

Συνέντευξη


1. Σμαραγδή είσαι φιλόλογος και τα δύο τελευταία χρόνια υπηρετείς στην Άνδρο. Φυσικά μια φιλόλογος έχει πολλά να πει και να γράψει, αλλά θα ήθελα να μας πεις πώς προέκυψε η συγγραφή και το πρώτο σου βιβλίο.
Στην παιδική κι εφηβική μου ηλικία έκανα τις πρώτες μου συγγραφικές απόπειρες με ποιήματα και μικρές ιστορίες… αυτά τα πρώτα πονήματα υπάρχουν ακόμα σ’ ένα συρτάρι στην βιβλιοθήκη μου στο πατρικό μου σπίτι. Πιο συστηματικά, ασχολούμαι με τη συγγραφή τα τελευταία 7-8 χρόνια. Όσο για το πρώτο μου βιβλίο, είναι θεατρικό, όχι κι από τα ευκολότερα είδη γραφής.  Ο τίτλος του, αινιγματικός θα έλεγα: «Πριν ο ήλιος δύσει». Ήρωας είναι ένας νεαρός μελλοθάνατος που διηγείται τη ζωή του στον ιερέα των φυλακών, πριν δύσει ο ήλιος, καθώς με τη δύση του ηλίου θα δύσει και η ζωή του. 
2.- Πώς νοιώθεις κάθε φορά που βλέπεις ένα βιβλίο σου τυπωμένο;
     Κάθε φορά που βλέπω ένα βιβλίο μου τυπωμένο εύχομαι νοερά μέσα μου να αγγίξει όσο το δυνατό περισσότερες ψυχές… 
3.- Ξέρω ότι είναι κοινότυπο, αλλά από που αντλείς τα θέματα σου;
Τα θέματά μου συνδυάζουν προσωπικά βιώματα και μυθοπλασία.  Επίσης, μπορεί να εμπνευσθώ από μία φράση ή μια φωτογραφία ή ένα μουσικό κομμάτι… ακόμα κι από τους ήχους της βροχής, το σκοτάδι της νύχτας και το βουητό του ανέμου. 
4.- Υπάρχει κάποιο από τα βιβλία σου που ξεχωρίζεις;
Δύσκολα μου βάζεις. Είναι σαν να ρωτάς έναν γονιό αν ξεχωρίζει κάποιο από τα παιδιά του. Αγαπώ και τα τρία μου βιβλία, καθένα για μένα έχει τη δική του μοναδικότητα.

5.- Μίλησε μας λίγο για το τελευταίο σου βιβλίο.
«Ήχοι στη σιωπή», ονομάζεται το τρίτο μου βιβλίο. Οι οποίοι ήχοι μπορεί να αφορούν:  
Σκέψεις που δεν εξωτερικεύτηκαν… όνειρα που σ’ ένα κουτί ξύλινο έμειναν κλειδωμένα και ξεχάστηκαν… λόγια που χαράχτηκαν στο χαρτί... Αναμνήσεις… Σε κάθε γωνιά της γης… ατενίζοντας τη θάλασσα ή τα φώτα της πόλης.  Γιατί… σαν τραγουδούν οι ήχοι στη σιωπή, έχουν τόσα μα τόσα να πουν… να θυμίσουν. 

6.- Ποιοι Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς σε έχουν επηρεάσει;
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Γεώργιος Βιζυηνός από τους Έλληνες ενώ  από τους ξένους ο Ιδελφόνσο Φαλκόνες και ο Ζιλμπέρ Σινούε

7.- Οι Έλληνες σήμερα διαβάζουν και τι προτείνεις για την αύξηση της αναγνωσιμότητας;
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία,  οι Έλληνες διαβάζουν λιγότερο σε σύγκριση με άλλους λαούς.  Ωστόσο υπάρχει ένας «σκληρός πυρήνας» αναγνωστών που ψάχνεται πολύ και διαβάζει πολύ.  Όσον αφορά δε την αύξηση της αναγνωσιμότητας, σημαντικό ρόλο –κατά τη γνώμη μου-θα μπορούσαν να παίξουν οργανωμένα προγράμματα φιλαναγνωσίας στα σχολεία (όχι μόνο στην πρωτοβάθμια μα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

 8..Περιμένουμε κάποιο καινούργιο βιβλίο;
     Ετοιμάζω κάτι καινούργιο, ναι. Περισσότερα, όταν έρθει η ώρα.

9.- Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το γράψιμο;
  Θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το γράψιμο να διαβάζει πολύ, να πειραματίζεται με διάφορες μορφές γραφής και φυσικά να έχει υπομονή κι επιμονή.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Σμαραγδή Μητροπούλου και περιμένουμε το επόμενο έργο της,
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου