Συνέντευξη της 'Ελενας Λιάτου


1.- ΄Ελενα είσαι εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Θυμάσαι την πρώτη φορά που αποφάσισες να εκδώσεις; Μπορείς να μας πεις τι σε ώθησε στην συγγραφη;

Είμαι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα ασχολούμαι με τη συγγραφή, την εικονογράφηση και τις ηχογραφήσεις. Η πρώτη φορά που αποφάσισα να αναζητήσω την τύχη μου στον εκδοτικό κόσμο ήταν το 2004 ύστερα από προτροπή των παιδιών. Το πρώτο μου παιδικό παραμύθι ήταν ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, συλλεκτικό, αφού η εικονογράφησή του έγινε με καρτ-ποστάλ από το Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο). Λέγεται «Δύο παράξενα γράμματα για τον Άγιο Βασίλη», Εκδόσεις Νοσταλγία.

Από τα παιδιά αρχίζουν όλα. Από αυτά εμπνέομαι και προσπαθώντας να αφουγκραστώ τον ήχο της ψυχής τους , αποτυπώνω με το δικό μου τρόπο μέσα στις ιστορίες μου τα «μαργαριτάρια» που συλλέγω από την καθημερινή επαφή μαζί τους. Στη συγγραφή με ώθησε η αστείρευτη αγάπη μου για τα παιδιά και τη λογοτεχνία. Η λαχτάρα μου να μοιραστώ με τους μικρούς μας φίλους τις ιστορίες που δημιουργώ, ταξιδεύοντας με της φαντασίας τα φτερά.

2.- Πως νοιώθεις κάθε φορά που βλέπει; ένα βιβλίο σας τυπωμένο;

Η χαρά και η συγκίνηση που νιώθω όταν τυπώνεται ένα καινούριο βιβλίο μου είναι τεράστια. Πλημμυρίζει η ψυχή μου ικανοποίηση και ενθουσιασμό. Λαχταρώ να αρχίσουν τα αναγνωστικά ταξίδια και το βιβλίο μου να κατακτήσει όσο περισσότερες παιδικές ψυχούλες μπορεί. Είναι, κάθε φορά, ένα μαγικό ταξίδι στο όνειρο

3.- Πόσα και ποια βιβλία έχεις γράψει;

Μέσα στο διάστημα αυτό των 15 περίπου ετών που ασχολούμαι με τη συγγραφή, έχω φτάσει να έχω 21 βιβλία στο ενεργητικό μου. Είναι παιδικά παραμύθια σε ατομικό επίπεδο ή συλλογικές εκθέσεις και ποιητικές συλλογές. 
Παρ’ όλα αυτά νιώθω ότι είμαι ακόμη στην αρχή και έχω μέλλον στο χώρο της συγγραφής. Αισιοδοξώ να έρθει η μέρα, που δε θα έχει γκρίζο πουθενά. Γράφω και κάνω όνειρα…

4.- Τα θέματα σου προέρχονται από τους μαθητές σου;

Τα θέματα με τα οποία επιλέγω να ασχοληθώ προέρχονται από προσωπικά βιώματα είτε από ερεθίσματα που παίρνω στην καθημερινή επαφή με τα παιδιά. Προβληματίζομαι από όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά και προσπαθώ με λόγο απλό, χιούμορ, σεβασμό στο παιδί και αστείρευτη αγάπη να τα αποτυπώσω στο χαρτί μεταφέροντας μηνύματα και αξίες. Με απασχολούν θέματα περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά, ώστε να καλλιεργηθούν αξίες και να υιοθετηθούν σωστές στάσεις ζωής.

5.- Υπάρχει κάποιο από τα βιβλία σου που ξεχωρίζεις;

 Όλα τα έργα μου τα αγαπώ το ίδιο γιατί είναι κομμάτια της ψυχής μου. Εκείνο που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους είναι ένα οικολογικό παραμύθι «Ο Ρούλης ο χρυσοψαρούλης αντιμέτωπος με τη μόλυνση», Εκδόσεις Ρουμελιώτη.
Περιγράφει το δύσκολο αγώνα του Ρούλη του χρυσοψαρούλη και της φίλης του της Λίνας της χρυσοψαρίνας να επιβιώσουν σε ένα μολυσμένο βυθό. Η ιδέα προήλθε από προσωπικό βίωμα. Γράφτηκε με ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά και έχει στόχο να δημιουργήσει οικολογική συνείδηση. Είναι γραμμένο σε μορφή ποιήματος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι κατάλληλο ακόμη και για πολύ μικρούς αναγνώστες. Η πρωτότυπη και πλούσια εικονογράφησή του από τον Γ.Πετρίδη το κάνει να ξεχωρίζει.
Το βιβλίο αυτό συμπληρώνεται από το επόμενο βιβλίο μου « Η Λίνα η χρυσοψαρίνα διώχνει τη μόλυνση», Εκδόσεις Φυλάτος. Κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι διπλή η χαρά, αφού έχω εγώ η ίδια ασχοληθεί με την εικονογράφησή του. Αυτά τα δύο βιβλία τα αγαπώ ιδιαίτερα. 

6.- Ποιοι Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς σε έχουν επηρεάσει;

Αγαπώ και θαυμάζω πολλούς ξένους και Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας γενικότερα, όπως τη Ζωρζ Σαρή, Άλκη Ζέη, Ιούλιο Βερν, Πηνελόπη Δέλτα. 
Δεν μπορώ να πω ότι έχω επηρεαστεί από κάποιον ούτε να τολμήσω να κάνω τη σύγκριση. 
Έχω το δικό μου ύφος γραφής, με τρόπο απλό, κατανοητό, προσιτό στα παιδιά. Γράφω με χιούμορ, φαντασία, προσπαθώντας να περάσω κάθε φορά τα μηνύματα που θέλω, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία. 

7.- Οι Έλληνες σήμερα διαβάζουν και τι προτείνεις για την αύξηση της αναγνωσιμότητας;

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Στη σύγχρονη εποχή μας οι Έλληνες, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, δε διαβάζουν πια ή διαβάζουν ελάχιστα. Το βιβλίο έχει αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στη σημερινή κοινωνία, σε συνδυασμό με τους εξαντλητικούς καθημερινούς ρυθμούς δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για διάβασμα. Εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουμε τεράστια ευθύνη. Οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους και δράσεις που προάγουν τη φιλαναγνωσία, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να κερδίσουν τα οφέλη και την απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου. 
Ας γίνουμε εμείς το παράδειγμα και το σωστό πρότυπο για τα παιδιά. Είναι θέμα προσωπικής αναζήτησης και ευθύνης η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. 
Κάθε άνθρωπος και ειδικά κάθε εκπαιδευτικός που αγαπά τα βιβλία, σέβεται τον εαυτό του, τους μαθητές του και τη δουλειά του, θα βρει τρόπους και δράσεις για να προάγει τη φιλαναγνωσία;

8.- Περιμένουμε κάτι καινούργιο;

Μου αρέσει να ονειρεύομαι, να ελπίζω, να περιμένω, να λαχταρώ για τα όμορφα που θέλω να έρθουν. 
Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν κάποιες καινούριες ομαδικές ποιητικές συλλογές και συλλογές διηγημάτων όπου συμμετέχω, ύστερα από βραβεύσεις μου σε διαγωνισμούς όπου έχω λάβει μέρος. 
Έχω συνεργασίες με διάφορους εκδοτικούς οίκους, όπως Σμυρνιωτάκης, Όστρια, Οσελότος, Ρουμελιώτης, Βάρφης, Ωρίωνας, Δυάς, Συμπαντικές Διαδρομές, Εντύποις, Νοσταλγία κ.ά.
Εκτός από το συγγραφικό κομμάτι ασχολούμαι με τις ηχογραφήσεις. Πρόσφατα ηχογράφησα το παραμύθι μου « Ο Φρέρυ, ένα ελεφαντάκι χωρίς προβοσκίδα», Εκδόσεις Οσελότος, και το διέθεσα στο Δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους», όπου είμαι μέλος. Τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν πρόσβαση σε μια πλατφόρμα και με έναν κωδικό μπορούν να διαβάσουν. 
Αισιοδοξώ να ηχογραφήσω σε βάθος χρόνου όλα μου τα παραμύθια για καλό σκοπό. Είναι στα σχέδιά μου. 
Αγαπώ πολύ το θέατρο και το θεωρώ σπουδαίο εργαλείο για να εκφραστούν τα παιδιά, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, να νιώσουν ανακούφιση, να επικοινωνήσουν, να κοινωνικοποιηθούν. Η ίδια οργανώνω θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία με τα οποία συνεργάζομαι κάθε φορά. Έχω ήδη στο πλάνο μου προγραμματίσει τις επόμενες θεατρικές παραστάσεις. 
Ο επόμενος στόχος - όνειρό μου είναι να δω όλα τα έργα μου να γίνονται θεατρικές παραστάσεις και να παίζονται στο θέατρο. Είμαι σε καλό δρόμο, νομίζω;
9.- Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το γράψιμο;

Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη συγγραφή, πρέπει πάνω απ’ όλα να αγαπά τη λογοτεχνία. Να τρέφει αγάπη αληθινή, να θέλει να μοιραστεί τα δημιουργήματα της ψυχής του. 
Χρειάζεται πείσμα, σκληρή δουλειά, πίστη ότι όλα θα πάνε καλά, όραμα και ελπίδα ότι όλες οι πόρτες μια μέρα θα’ναι ανοιχτές. 
Αν δε βάλεις στην ψυχή σου το καθετί και δεν το αγαπήσεις, να γίνει κομμάτι σου, τίποτε δεν γίνεται. 
Αγώνας! Όλα κατακτώνται, δε χαρίζονται. 
Όσο συχνότερα γράφει κανείς, τόσο βελτιώνεται και πάει παραπέρα.
Το ταλέντο σίγουρα είναι το πρώτο σκαλοπάτι για να χτίσεις. Από εκεί αρχίζουν όλα. 
Με εξάσκηση μπορεί να βελτιωθεί και να εξελιχθεί ένας συγγραφέας. 
Ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. 
Έτσι πορεύομαι!
Κάθε μέρα κάνω ένα μικρό βήμα και σιγά-σιγά ονειρεύομαι να φτάσω στην κορυφή, όπου όλα τα φώτα θα ανάψουν για μένα και γκρίζο δεν θα’χει πουθενά. 
Έχουμε τις λέξεις μας οι συγγραφείς, να ντύνουμε την ασχήμια γύρω μας, να γεμίζουμε τις στιγμές της μοναξιάς μας και να σφραγίζουμε τις λιγοστές στιγμές ευτυχίας. Όμορφα που’ναι…
Δουλειά σκληρή, θέληση, εσωτερική δύναμη, πίστη και όραμα. 
Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη και σας εύχομαι Καλή συνέχεια στο υπέροχο έργο σαςΤα Βιβλία της Έλενας Λιάτου είναι τα παρακάτω:

1. «Δύο παράξενα γράμματα για τον Άγιο Βασίλη», Εκδόσεις Νοσταλγία

2. «Οι περιπέτειες του Έντρι στη χώρα των ξωτικών», Εκδόσεις Ρουμελιώτη

3. «Ο Ρούλης ο χρυσοψαρούλης αντιμέτωπος με τη μόλυνση», Εκδόσεις Ρουμελιώτη

4. «Ένας φτωχός ζητιάνος φέρνει την Ευτυχία στη Θλιμμένη Πολιτεία», Εκδόσεις Ρουμελιώτη

5. «Ο Φρέρυ, ένα ελεφαντάκι χωρίς προβοσκίδα», Εκδόσεις Οσελότος,   
    στο συλλογικό τόμο «Τα παραμύθια του Οσελότου», τόμος Α΄

6. «Η βελανιδιά της Ευτυχίας», Εκδόσεις Οσελότος,
     στο συλλογικό τόμο «Τα παραμύθια του Οσελότου», τόμος Β

7. «Μαγισοδιάσωση», στο συλλογικό έργο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο»,   
     Εκδόσεις Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου
8. 3η ομαδική ποιητική συλλογή, Εκδόσεις Διάνυσμα – συλλογικό έργο

9. «Ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της ποίησης», συλλογικό, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης

10. «Το μαντήλι της αγάπης», στο συλλογικό τόμο «Δώσε  κλώτσο»,
      Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

11. «Η νεράιδα Συννεφένια τη μόλυνση πια δεν έχει έννοια», Εκδόσεις Δυάς

12. «Στα βήματα του πατέρα», στο συλλογικό τόμο «Μικρές ιστορίες για μεγάλους»,
      Εκδόσεις Εντύποις

13. «Στα μονοπάτια των λέξεων», συλλογικό, ποίηση, Εκδόσεις Ωρίωνας

14. «Το ημερολόγιο της γραφής», συλλογικό, Εκδόσεις Ωρίωνας
15. «Η Λίνα η χρυσοψαρίνα διώχνει τη μόλυνση», Εκδόσεις Φυλάτος

16. «Το ποτάμι της αγάπης», στο συλλογικό έργο «Μαγικοί χοροί», 
        Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
17. «Μάχη για μια κούκλα», στο συλλογικό έργο «Παραμύθι ν’ αρχινήσει»,
       Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
18. «Το βιβλίο των Σκιών», συλλογικό έργο, ποίηση, Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

19. 4η ομαδική ποιητική συλλογή, συλλογικό έργο, Εκδόσεις Διάνυσμα

20. «Ανθολόγιο ποίησης», συλλογικό έργο, Εκδόσεις Όστρια
21. «Ανθολόγιο Διηγήματος», συλλογικό έργο, Εκδόσεις Όστρια

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Έλενα Λιάτου είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εικονογράφος. Έχουν εκδοθεί παιδικά έργα της και ποιητικές συλλογές, ύστερα από βραβεύσεις. Είναι µέλος του κύκλου, της Γ.Λ.Σ, της Π.Ε.Λ, του κυπριακού Συνδέσµου παιδικού βριβλίου και του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους.» Έχει παρακολουθήσει «Σεµινάριο Ηχογράφησης» και ηχογραφεί παραµύθια και βιβλία για παιδιά µε προβλήµατα όρασης. Πήρε µέρος σε έρευνες του κοινωνιολόγου Δ. Ζερβού οι οποίες έχουν εκδοθεί και χρησιµοποιούνται σε πανεπιστηµιακό επίπεδο. Συµµετέχει σε παρουσιάσεις σε Δηµοτικές βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκποµπές συµβάλλοντας στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας. Είναι υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης. Παρακολούθησε στη «Σχολή Πατάκη» «Τµήµα Δηµιουργικής Γραφής», στο «Ελεύθερο Πανεπιστήµιο» «Μαθήµατα Λόγου για παιδιά και εφήβους» και πλήθος εκπαιδευτικών σεµιναρίων και το «εργαστήρι Δηµιουργική Γραφής Βόλου» µε καθηγητή τον Δ. Λεϊµονή. (2017 - 2017) Γράφει παιδικό θέατρο, οργανώνοντας παραστάσεις ύστερα από σπουδές στο Λαϊκό Πανεπιστήµιο στο «Σχολικό Θέατρο.» Συνεργάζεται µε εκδόσεις Σµυρνιωτάκη, εντύποις, ωρίωνας, Δυάς, Οσελότο, Φυλάτος, Νοσταλγία, Ρουµελιώτη, Διάνυσµα και τον κύκλο, ελληνικού παιδικού βιβλίου κυκλοφορώντας το συλλογικό έργο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο» για φιλανθρωπικό σκοπό. Στο συγκεκριµένο τόµο, συνεργάστηκε µε αξιόλογο ονόµατα όπως Α. Βαρελλά, Ε. Τριβιζάς, Β. Ηλιόπουλος, Χ. Μπουλώτης, Λ. Πέτροβιτς κ.α Έχουν εκδοθεί 15 βιβλία της ατοµικά και συλλογικά. Είναι υπό έκδοση 3 ακόµη. Ταξιδεύοντας στο µαγικό κόσµο των παραµυθιών ξαναγίνεται παιδί και µε της φαντασίας τα φτερά, υπόσχεται στους µικρούς φίλους, ταξίδια µακρινά! Ταξίδια ονειρεµένα!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου