8 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ  - Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Τα Βιβλιομαγειρέματα ζήτησε από γυναίκες που βρίσκονται σε διάφορους τομείς της ζωής μας να μας δώσουν τη γνώμη τους και σας τα μεταφέρουμε:


                                                        ΝΟΥΛΗ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες
Είμαι 
Είμαι η ανάσα, η μυρωδιά και το βλέμμα 
Είμαι η σκέψη, το όνειρο, το καρδιοχτύπι 
Είμαι η αγωνία, ο πόνος, το δάκρυ 
Είμαι η λαχτάρα, η ηδονή κι η φαντασίωση
Είμαι η αγάπη, η στοργή, η τρυφερότητα
Είμαι η γυναίκα! 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Νούλη Τσαγκαράκη γεννήθηκε στη Δράμα, μεγάλωσε στην Αττική, σπούδασε στην Αγγλία, έζησε στην Πάτρα και τελικά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Λάτρης της ζωής και των ταξιδιών, των νέων επαφών κι εξερευνήσεων, έρχεται μ’ αυτή τη συλλογή διηγημάτων της να καταθέσει όσα αφουγκράστηκε από τη ζωή όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό ρεύμα και την εξάπλωση της τρομοκρατίας. Η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Ένας από μας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου, Τέχνης και Επιστημών Ελλάδας.
                                                          ΕΥΔΟΚΙΑ ΦΕΛΛΩΝΗΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ως γυναίκα πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι διαθέτουμε δυνάμεις που ίσως πολλές φορές να εκπλήσσει και εμάς τις ίδιες.
Μπορεί σήμερα να γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των γυναικών στα εργοστάσια της Αμερικής, μπορεί να γιορτάζουμε τον αγώνα και την θυσία των 146 εργατριών που κάηκαν στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη τον 19ο αιώνα, αλλά από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του αγώνα.
Η γυναίκα παλεύει από τη στιγμή που γεννιέται.
Γεννήθηκε για να παλεύει και να βγαίνει πάντα νικήτρια.
Πέρα από τα ίσα δικαιώματα για τα οποία παλέψαμε, διεκδικήσαμε και επιτύχαμε στον εργασιακό τομέα, παλεύουμε κάθε ώρα κάθε στιγμή. Παλεύουμε για την οικογένεια, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας ακόμα. Παλεύουμε, γιατί είμαστε ταγμένες γι αυτόν τον σκοπό. Δεν θέλω φίλες και φίλοι να σας κουράσω με λόγια που είμαι σίγουρη ότι σήμερα θ’ ακούσετε, με ευχαρίστηση πιστεύω, από όλους.
Θέλω όμως να σας πω πως είμαστε ευλογημένες που γεννηθήκαμε γυναίκες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ευδοκία Φελώνη του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στο χωριό Γιαννόπουλοι Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας από αγρότες γονείς.
Στην αρχή της εφηβείας της βρέθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα όπου μετά από μία μικρή διακοπή συνέχισε στο σχολείο . Τελείωσε
  το Ι.Ε.Κ. ΣΒΙΕ στο παιδαγωγικό τμήμα.
Εργάστηκε μέχρι την συνταξιοδότησή της ως υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας στον τομέα των παιδικών σταθμών. Έχει ένα γιό που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ασχολείται με τα κοινά του τόπου
 εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου Ο.ΣΥ.ΒΑ. όπου και παραμένει μέχρι σήμερα ως εκπρόσωπος  του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων και Ευρυτάνων των δήμων Πετρούπολης – Ιλίου και Καματερού.
Η αγάπη της για το διάβασμα την οδήγησε στο δρόμο της συγγραφής γράφοντας το πρώτο της βιβλίο, «Μόνο στιγμές». Έχει σχεδόν έτοιμο και το δεύτερο και το πλάνο για το τρίτο.
«Αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι πρώτα οι μεγάλοι τις αρχαιότητας, Αισχύλος, Σοφοκλής, Αριστοφάνης και βέβαια οι μεταγενέστεροι όπως ο Καζαντζάκης και ο Ξενόπουλος που είναι και οι αγαπημένοι μου», σημειώνει χαρακτηριστικά στο
agrinionews.gr

                                                ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΙΤΣΟΛΗ
Λίγα συνοπτικά λόγια για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Η Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη οι οποίες ζητούσαν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίες. Το 1977 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε την 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και την παγκόσμια ειρήνη. 
Στην Ελλάδα παράδειγμα αποτέλεσε η κα Καλλιρόη Παρέν η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος και εκδότρια της «Εφημερίδας των Κυριών» από το 1887 και για 30 έτη. Στόχος της εφημερίδας ήταν να εισάγει στην Ελλάδα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς των γυναικών των δυτικοευρωπαϊκών κρατών και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των γυναικών για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Παράλληλα κατά την περίοδο των βαλκανικών πολέμων ίδρυσε το «Λύκειο των Ελληνίδων» με στόχο την διατήρηση και διάδοση της ελληνικής λαϊκής πολιτιστικής κληρονομίας και της σύνδεσης της αρχαίας Ελλάδας με την νεότερη. Από εκείνα τα χρόνια έως σήμερα αρκετές γυναίκες ξεχώρισαν με την αγωνιστική τους δράση όπως η Ελένη Σκούρα πρώτη βουλευτής Θεσσαλονίκης (1953), η Λίνα Τσαλδάρη πρώτη υπουργός (1956), η Μελίνα Μερκούρη πρώτη υπουργός πολιτισμού (1985), η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη πρώτη πρόεδρος της Βουλής (2004) αλλά και πλήθος άλλες κυρίες σε πολιτική, κοινωνία, αθλητισμό, εκπαίδευση, εθελοντισμό, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής επικοινωνίας και πολιτισμό. 
Μιλώντας για Ελληνικό Πολιτισμό αρκετές ήταν και οι ηρωίδες των αρχαίων κειμένων που τόλμησαν να επιλέξουν την μοίρα τους αντιβαίνοντας τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες. Οι τραγικοί ποιητές με την τέχνη τους παρουσίασαν τον ψυχικό κόσμο της γυναίκας στην αθηναϊκή κοινωνία του 5ου αιώνα π.Χ. αλλά με το πέρασμα των αιώνων οι ηρωίδες αυτές ταυτίστηκαν με τη σύγχρονη Ελληνίδα. Μήπως η γυναίκα σήμερα έπαψε να είναι μητέρα, κόρη, αδελφή, ερωμένη, σύζυγος αλλά και θεοσεβούμενη, τιμωρός, διεκδικητική και επαναστάτρια; Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (411 π.Χ.) μια γυναίκα/επαναστάτρια που πρωτοστατεί σε μια ιδιότυπη απεργία προκειμένου να σταματήσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.  Η Κλυταιμνήστρα του Αισχύλου (458 π.Χ.) μια γυναίκα/μητέρα που πονάει για τον θάνατο της κόρης της Ιφιγένειας, απιστεί και φονεύει για να εκδικηθεί τον σύζυγό της. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή (441 π.Χ.) μια γυναίκα/αδελφή που αντιβαίνει την εντολή του βασιλιά της Θήβας Κρέοντα και προσπαθεί να θάψει τον αδελφό της τιμώντας τους θεούς και την αδελφική αγάπη. Η Ελένη του Ευριπίδη (412 π.Χ.) μια γυναίκα/ερωμένη που αρνείται τον γάμο με τον βασιλιά της Αιγύπτου Θεοκλύμενο και διαφεύγει κρυφά με τον αγαπημένο της Μενέλαο.
Κάθε χρόνο η επέτειος της γιορτής της γυναίκας υπενθυμίζει την αγωνιστική πορεία των γυναικών από τα μισά του 19ου αιώνα έως σήμερα και τις κατακτήσεις που έχουν επιτευχθεί σε πολιτικό, κοινωνικό, οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Η γυναίκα σήμερα καταβάλει προσπάθεια για επικράτηση σε κάθε τομέα ευθύνης και ο αγώνας αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη. Ο διχασμός και μισαλλοδοξία δεν ευνόησαν ποτέ κανέναν, δεν έφεραν παραγωγικά αποτελέσματα και δεν ανύψωσαν ποτέ κανέναν πνευματικά και επαγγελματικά. Οι γυναίκες οφείλουν να αγωνιστούν ενωμένες απέναντι σε κάθε κοινωνικό στερεότυπο, αδικία, σεξισμό, διάκριση και σε κάθε μορφή βίας σε οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Κάθε γυναίκα οφείλει να επαγρυπνά και να αντιστέκεται έναντι σε κάθε αδικία.
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς αγαπητές φίλες,
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Η κυρία Πιτσόλη Αγγελική γεννήθηκε 27 Νοεμβρίου 1978, στον Κορυδαλλό και μεγάλωσε στην Νίκαια, όπου κατοικεί. Η καταγωγή της, είναι από την Χίο και από την Μικρά Ασία.

Γέννημα θρέμμα ''Κοκκινιώτισσα'', μαθήτευσε στην πρωτοβάθμια και
 δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα σχολεία της περιοχής,(8ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Γυμνάσιο, 2ο Γενικό Λύκειο) και εργάστηκε σε διάφορες εργασίες, όπως πωλήτρια, μοδίστρα, υπάλληλος λογιστηρίου κ.ά.

Στις αρχές του 1998, συνδέθηκε με το ασφαλιστικό επάγγελμα.

Το 2000 αποφοίτησε ως ''Ειδικός τραπεζικών κι ασφαλιστικών
 εργασιών'', από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, του Δ.Ι.Ε.Κ. Νικαίας. Το 2006 πιστοποίησε την επαγγελματική της ιδιότητα ως Ασφαλιστικός Σύμβουλος. Το 2009 πιστοποίησε τις γνώσεις της ως Συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων. Το 2011 αναβάθμισε την επαγγελματική της αδεία σε Μεσίτη Ασφαλίσεων, αξιοποιώντας στο έπακρο την εμπειρία και τις γνώσεις της στον ασφαλιστικό χώρο. Το 2012 ολοκληρώνει με επιτυχία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστήμιου Πειραιά "Anvanced Program in management for Insurance Executives".
Το 2015 έγινε δεκτή στο τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Από το 2006 έως το 2014 , συνεργάστηκε για τη δημιουργία του ασφαλιστικού γραφείου VIP Μεσίτες Ασφαλίσεων. (εκπαίδευση προσωπικού, δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος, πωλήσεις και service πελατών, προβολή και διαφήμιση, συντονισμό ασφαλιστών ) Ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Αυστρία, Γερμανία, Κούβα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Μαρόκο, Ταϊλάνδη, Τσεχία , Ισπανία, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στις τέχνες όπως η μουσική, το θέατρο, ο χορός, η λογοτεχνία, η ποίηση, η φωτογραφία, κ.ά. Στον ελεύθερο της χρόνο γράφει ποιήματα και πεζά κείμενα, δημιουργώντας την προσωπική της λογοτεχνική ανθολογία. Άλλα της ενδιαφέροντα είναι η ψυχολογία και εκμάθηση ξένων γλωσσών. Είναι εγγεγραμμένη εθελοντής αιμοδότης στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Ε.ΚΕ.Α και τακτικός αιμοδότης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο
  "Αττικό", εις μνήμη του πατέρα της.

Το 2014 ανέλαβε την Διεύθυνση Ισότητας των Φύλων, του ομίλου
UNESCO Πειραιώς και Νήσων προάγοντας τον ρόλο του γυναικείου φύλου στην κοινωνία. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, εκπροσωπεί τον όμιλο, στο συνέδριο στης Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και σηματοδοτεί την αρχή μιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, της εξάλειψης των στερεότυπων κοινωνικών αντιλήψεων, της ενίσχυσης των γυναικών που πλήττονται απο την οικονομική κρίση και της διεκδίκησης ίσων επαγγελματικών ευκαιριών.

Το 2015 δημιουργεί το ανεξάρτητο ασφαλιστικό γραφείο ‘’Αγγελική Πιτσόλη Μεσίτες Ασφαλίσεων’’.


                                                          ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΓΑΤΗ
8 Μαρτίου – Η γιορτή της γυναίκας!
Τα τελευταία χρόνια η γιορτή της γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση συμπάθειας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων, αλλά και την άδεια να βγούνε με τις φίλες τους και… να ξεφαντώσουν μέχρι τις πρωινές ώρες…
Πόσοι όμως θυμούνται ότι η συγκεκριμένη ημέρα έχει εδώ και χρόνια καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας; Πόσοι γνωρίζουν από πού ξεκίνησε; Σχεδόν κανείς! Σε ανάμνηση, λοιπόν, της διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 στην Νέα Υόρκη από τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας, ζητώντας με αυτό τον τρόπο καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Και; Τώρα που το μάθαμε ή το φρεσκάραμε έγινε τίποτα; Η μητέρα σας, η γιαγιά σας, η σύζυγος ή ερωμένη, η κακοποιημένη γυναίκα, η ψιλικατζού, η καθαρίστρια, η υπουργός, εγώ,…..Εσύ….; Όλες αυτές οι γυναίκες, πού το θυμηθηκαμε τι καταφέραμε; Αλλάξαμε τον ρόλο μας στην κοινωνία ,έτσι ώστε να είμαστε τελικά πραγματικά ισότιμες με τους άντρες; Ή μόνο φορτωθήκαμε πολλούς και απαιτητικούς ρόλους, τους οποίους οι εύθραυστες πλάτες μας δεν αντέχουν;
Η σημερινή ημέρα, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να σκεφτούμε όλες τις γυναίκες που ζουν σε καταστάσεις ουσιαστικής και σύγχρονης σκλαβιάς. Χωρίς δικαιώματα στη ζωή, στην κοινωνία και στον έρωτα. Αλλά και μία τεράστια ευκαιρία, όχι για να γιορτάσουμε την ανεξαρτησία μας και την "απελευθέρωσή" μας με εξόδους και πάρτι γυναικών – που, ναι μεν, τις θεωρώ πολύ ωραίες, αλλά ανούσιες και εμπορευματοποιημένες.
Ευκαιρία για να σκεφτούμε την δικιά μας " σκλαβιά" που μας έχουν πλάσει τα περιοδικά, τα media, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το πιο εξελιγμένο μοντέλο μιας γυναίκας δυναμικής.
Δεν είμαστε τέλειες…είμαστε απλά Γυναίκες! Με τις ατέλειές μας, με τα ψεγάδια μας, την γκρίνια μας και τα νεύρα μας 30 μέρες τον μήνα… Είμαστε γυναίκες, που τα κάνουμε όλα αγόγγυστα και ακούραστα. Είμαστε μητέρες, σύζυγοι, νοικοκυρές, ερωμένες… και όλους αυτούς τους ρόλους τους ‘’υπηρετούμε’’ όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε!
Σήμερα όμως, θα απελευθερωθώ από τα ‘’στεγανά’’ του ρόλου μου, όχι για να ξεσαλώσω με τις φίλες μου στα μπαρ ή να παρακολουθήσω αντρικό strip show- που ανέφερε μία φίλη μου- αλλά, για να αναλογιστώ και να συνειδητοποιήσω ότι πάνω από όλα…… ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!!!!! Χρόνια μας πολλά!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ευφροσύνη Γατή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε νοσηλευτική και εργάζεται ως νοσηλεύτρια στον ιδιωτικό τομέα. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά και λατρεύει τη μουσική και το διάβασμα. Από πολύ μικρή ηλικία έβαζε τις σκέψεις της σε χαρτί και έγραφε ιστορίες που διάβαζε στην οικογένεια και τους φίλους της.Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους. Αυτό είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου