Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ στα Βιβλιομαγειρέματα
Είχα τη μεγάλη τιμή να πάρω συνέντευξη από τον δάσκαλο Γιάννη Μόρτζο.  Και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ένα υπέροχος και καταδεχτικός άνθρωπος που με συγκίνησε ιδιαίτερα.

Δάσκαλε, είναι τιμή μου που δεχτήκατε να μου δώσετε αυτή την συνέντευξη. Επιτρέψτε μου να σας αποκαλώ δάσκαλο, γιατί το πιστέυω

1.-  Δάσκαλε, πως βρεθήκατε στο θέατρο και ποιες οι πρώτες αντιδράσεις της οικογένειας σας;

Το ένστικτό μου λειτούργησε αυτόματα , θα μπορούσα να πω σήμερα και με οδήγησε στο χώρο του θεάτρου. Η οικογένειά μου δεν με επηρέασε , αλλά στήριξε την επιλογή μου.

2.- Σπουδάσατε στη Σχολή του θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν.  Μείνατε μαζί του, ακολουθήσατε τα βήματα κι έχετε γράψει και βιβλία γι αυτόν. Πείτε μας τι θα πει να είναι κανεις μαθητης του Κουν.

Όσοι μαθήτευσαν κοντά στον Κάρολο Κουν στάθηκαν τυχεροί, γιατί είχαν ένα μεγάλο δάσκαλο στη ζωή τους. Το ομολόγησαν όλοι οι σπουδαίοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εικαστικοί, μουσικοί, που είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί του. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί θα  είχα σταματήσει ίσως την θεατρική μου αναζήτηση αν μαθήτευα δίπλα σε κάποιον άλλο που δεν θα με έπειθε, όπως με έπεισε και πίστεψα στο μεγάλο δάσκαλο Κάρολο  Κουν


3.- Έχετε παίξει στην τηλεόραση και έχετε κάνει αξιόλογες ταινίες. Θεωρείτε ότι το θέατρο είναι η μεγαλύτερη αγάπη σας;

Το θέατρο είναι ο αγώνας μου , ο σκοπός μου , εκεί βρίσκω τις αξίες της τέχνης και την αναμφισβήτητη προσφορά του στην εξέλιξη της ζωής. Η τηλεόραση είναι ίσως ένα μέσον αναγνωρισιμότητας στο ευρύ κοινό αλλά δεν μπορείς ποτέ να συγκρίνεις αυτά τα δύο και να μην ξεχωρίσεις την αξία της θεατρικής τέχνης από τότε που την ανακάλυψε η αρχαία Ελλάδα.


4.- Μιλήστε μας λίγο για το νέο έργο σας την «Δίκη του Σωκράτη»;

Είναι μια παράσταση ευρηματική δοσμένη με μια νέα ματιά όσον αφορά τα διαλογικά μέρη και την ρηξικέλευθη σκηνοθετική προσέγγιση κι ευχαριστώ την Γιούλη Ζήκου για την συγγραφή και τη σκηνοθεσία της καθώς και τους άλλους πέντε ηθοποιούς που βρίσκονται μαζί μου στη σκηνή. Η Γιούλη Ζήκου μέσα από δυο φοιτητές ένα αγόρι και ένα κορίτσι που συλλέγουν στοιχεία από το διαδίκτυο για την διπλωματική τους εργασία με θέμα η Δίκη του Σωκράτη και  φέρνουν από το βάθος του χρόνου έναν μαθητή του Σωκράτη και έναν δικαστή που είχε ψηφίσει υπέρ του Σωκράτη μέσα από τις ερωτήσεις - απαντήσεις τους εξελίσσει δραματουργικά τη Δίκη κάνοντας εύληπτα τα μηνύματα του έργου και στον μέσο θεατή. Έκανε σπουδαία δουλειά.


5.- Θέλετε να θυμηθείτε κάποιες καλές και κακές στιγμές της καριέρας σας;

Η διαδρομή μου στο θέατρο ήταν και είναι δύσκολη, αλλά οι περισσότερες στιγμές ήταν λυτρωτικές και ικανοποιητικές θα μπορούσα πω.  Δύσκολες ήταν οι στιγμές που έτυχε να έχω κάποιους κακούς συνεργάτες που τους χαρακτήριζε η στενή επαγγελματική τους διάθεση χωρίς όραμα και χωρίς συναδελφικότητα.

6.- Τελικά δάσκαλε «Ηθοποιός σημαίνει Φως;»

Ηθοποιός σημαίνει φως όταν μέσα του υπάρχει αγάπη , σθένος -χωρίς συμβιβασμούς καθημερινούς- που τον εξυψώνουν και τον ανεβάζουν στην κατηγορία των χρήσιμων ανθρώπων για όλη την κοινωνία. Το φως μετριέται με την προσφορά.


7.- Περάσατε μια δύσκολη περιπέτεια υγείας, που ευτυχώς ξεπεράσατε επιτυχώς. Άλλαξε ο τρόπος που βλέπετε τη ζωή τωρα;

Ήρθα πολύ κοντά με τον θάνατο, τον είδα με τα μάτια μου, αλλά του ξέφυγα . Έτσι μπορώ να συνεχίζω να ζω μέσα από την τέχνη μου και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου όσο μπορώ ακόμα.


8.- Η πολιτική έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή σας ή η φιλία σας με τον κο. Ανδρέα Παπανδρέου;

Είμαι πολιτικοποιημένο άτομο από τα νεανικά μου χρόνια γιατί εκτιμώ την πολιτική όταν αυτή έχει ως γνώμονα την προσφορά και σέβεται τις αξίες της ζωής. Αγάπησα τον Ανδρέα Παπανδρέου , πίστεψα ότι μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα και να εδραιώσει την ουσιαστική δημοκρατία όπως και το έκανε. Πίστεψε στην εθνική συμφιλίωση που ήταν βαριά τραυματισμένη με τον εμφύλιο πόλεμο και την έκανε πράξη. Καμαρώνω που υπήρξα φίλος του. Δεν τον ξέχασα ποτέ.


9.- Πως βλέπετε τα πράγματα σήμερα στη χώρα μας;

Βρίσκομαι σε μεγάλη σκέψη γιατί η εμπειρία μου από  όσα είδα και πέρασα όλα αυτά τα χρόνια, με κάνει απαισιόδοξο για το μέλλον, που το διαβλέπω θολό με πολλά πολιτικά λάθη και υποχωρήσεις που μας έχουν καταντήσει ουραγούς της ΕυρωπαΙκής  κοινότητας . Χρειαζόμαστε εθνική αναγέννηση και να εργαστούμε σκληρά πολιτικοί και λαός με κυρίαρχη την εθνική μας αυτοτέλεια και κυριαρχία για όσα έχουμε μέχρι τώρα κερδίσει στο διάβα της ύπαρξής μας10.-Δώστε μια συμβουλή στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους;

Τα όνειρα να γίνουν οράματα στους νέους μας και να πιστέψουν ότι η προσφορά τους στη ζωή είναι συνυφασμένη με την προσωπική τους εξέλιξη και ανάδειξη.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον κύριο Μόρτζο για την χαρά που μου έδωσε αλλά και την κυρία Γιούλη Ζήκου για την αμέριστη βοήθειά της.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι "Πάντα πιο ψηλά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου