Η ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΗΝΟΥ στα ΒιβλιομαγειρέματαΗ αγαπημένη μας Έλενα Γαληνού μας έδωσε την παρακάτω συνέντευξη και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι αυτό.


1.-Τι σε ώθησε στην συγγραφή;

Ήταν η ανάγκη να πω μια ιστορία με περισσότερα λόγια από ότι μέσα από τους στίχους ενός ποιήματος ή ενός τραγουδιού που έγραφα ως τότε. Κι όταν ξεκίνησα την διαδρομή αυτή, με κέρδισε αμέσως, μαγεύτηκα, κόλλησα, από το πρώτο κιόλας μυθιστόρημα και κατάλαβα πως η πορεία θα είναι μεγάλη. Νιώθω ότι μπορώ να εκφραστώ μέσα από τη λογοτεχνία. Να μιλήσω για ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, κοινωνικά προβλήματα, σωστές ή λανθασμένες συμπεριφορές, ενώ συγχρόνως, μπορώ να πλάσω μια ιστορία με δράση και αγωνία που θα κερδίσει εύκολα τον αναγνώστη μου και θα τον κρατήσει σε ενδιαφέρον. Υπέροχη διαδρομή, δεν ξέρω αν θα την χορτάσω ποτέ.   


2.- Πως νοιώθεις κάθε φορά που βλέπεις ένα βιβλίο σου τυπωμένο;

Συγκίνηση και χαρά. Είναι σαν να έρχεται στο κόσμο ένα ακόμη παιδί σου. Το βλέπεις και το καμαρώνεις. 


3.- Από πού αντλείς τα θέματα σου;

Από πολλά και διαφορετικά πράγματα, που ίσως αρχικά να δείχνουν ασήμαντα, ωστόσο σταδιακά λειτουργούν μέσα μου σαν μαγνήτης και με κάνουν να θέλω να πλάσω ένα μύθο γύρο από αυτά. Άλλοτε μπορεί να είναι ένα σπίτι, ένας τόπος, ένας θρύλος, ιστορικά πρόσωπα, κοινωνικά φαινόμενα και συμπεριφορές ανθρώπων, άλλοτε πάλι, η μόνη πηγή είναι απλά η φαντασία μου. Αυτό που μετράει όμως παραπάνω, είναι ότι οτιδήποτε επιλέξω, θα το εντάξω σε μια ιστορία με ποιητικό λόγο, πολλές ανατροπές και γρήγορη κινηματογραφική ροή.


4.- Ποιοι Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς σε έχουν επηρεάσει;

Κατά καιρούς πολλοί και διαφορετικοί. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα. Κάθε συγγραφέας έχει τον δικό του προσωπικό τρόπο να εκφραστεί και να περάσει τις ιστορίες του στον κόσμο, που αξίζει να δεις μέσα από την δική του ματιά, να νιώσεις αυτά που έχει να σου πει και παράλληλα να τα απολαύσεις.  


5.- Οι Έλληνες σήμερα διαβάζουν και τι προτείνεις για την αύξηση της αναγνωσιμότητας;

Στην Ελλάδα, λογοτεχνία διαβάζουν κυρίως οι γυναίκες. Οι άντρες προτιμούν άλλου είδους αναγνώσματα, πολιτικά ή οικονομικά. Ένας σίγουρος τρόπος για να αγαπήσεις το διάβασμα είναι να το έχεις μάθει από παιδί. 


6.- Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το γράψιμο;

Αν αισθάνεται ότι έχει κάτι να πει μέσα απ’ την συγγραφή, να το κάνει. Θα του έλεγα απλά να διαβάζει άλλους συγγραφείς, και αν θέλει να το δει ακόμη πιο σοβαρά, θα βοηθούσαν τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής.Βιογραφικο συγγραφέως:
Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στο Μαρούσι. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες και εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της για δέκα περίπου χρόνια. Αρκετά νωρίς φιλοτέχνησε δύο προσωπικές σειρές χιουμοριστικών σκίτσων που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την ποίηση και τη στιχουργική. Τον Μάιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής στο Κέντρο Τέχνης Πανταζίδης με θέμα Σύννεφα. Ακολούθησαν δύο ακόμα ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 2007 και το 2008. Με τη λογοτεχνία ασχολείται αρκετά χρόνια και, επιθυμώντας να εμβαθύνει στην έννοια και την τεχνική του μυθιστορήματος, το 2007 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Η πόλη φοβάται με το διήγημα …για ένα τσιγάρο! (2013). Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Όταν στέρεψε η αντοχή (2013), Πέρα από τις κόκκινες γραμμές (2014) και Ακόμη θυμάμαι (2015). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Όσα δεν έγιναν λέξεις και Μυστική Διαθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου